Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών 313/2022

Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών 313/2022

Στάμος & Συνεργάτες - Αποφάσεις Επί Ανακοπών

Η υπ’ αριθ. 313/2022 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έκανε εν μέρει ΔΕΚΤΗ αρνητική αναγνωριστική αγωγή μας κατά της Τράπεζας Πειραιώς, με την αιτιολογία ότι ο συμβατικός όρος, βάσει του οποίου οι τόκοι υπολογίζονται με έτος 360 ημερών, έχει διατυπωθεί μονομερώς και εκ των προτέρων από τη δανείστρια τράπεζα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε απεριόριστο αριθμό μελλοντικών συμβάσεων, που θα σύναπτε, χωρίς ατομική διαπραγμάτευση του περιεχομένου του με τους δανειολήπτες, προσκρούει δε στην αρχή της διαφάνειας, που επιτάσσει οι όροι να είναι διατυπωμένοι κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή, ώστε ο απρόσεκτος μεν ως προς την ενημέρωσή του, αλλά διαθέτων τη μέση αντίληψη κατά τον σχηματισμό της δικαιοπρακτικής του απόφασης, καταναλωτής να γνωρίζει τις συμβατικές δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει, ιδίως, όσον αφορά τη σχέση παροχής και αντιπαροχής. Ο καταναλωτής, ο οποίος έχει τη δικαιολογημένη προσδοκία ότι το έτος, στο οποίο αναφέρεται η περίοδος εκτοκισμού, θα είναι το ημερολογιακό έτος 365 ημερών, δεν πληροφορείται το (πραγματικό) ετήσιο επιτόκιο, ενώ η δανείστρια τράπεζα διασπά με τον εν λόγω όρο, εντελώς τεχνητά και κατ’ απόκλιση των δικαιολογημένων προσδοκιών των καταναλωτών, το χρονικό διάστημα (το έτος), στο οποίο όφειλε να αναφέρεται το επιτόκιο, επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα και παράνομα την οφειλή των καταναλωτών και προκαλώντας τη διόγκωση αυτής (οφειλής) με τόκους παράνομα προσαυξημένους κατά 1,3889% ημερησίως, με αποτέλεσμα ο σχετικός όρος να πρέπει να αναγνωριστεί ως άκυρος.

Δείτε την απόφαση εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.counsellors.gr/wp-content/uploads/2018/04/stamos-counsellors-nomiki-vivliothiki.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}