ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗΣ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗΣ

Στάμος & Συνεργάτες - Οι επιτυχίες μας

Το ερώτημα

Εάν η ανακοπή διαταγής πληρωμής έχει ασκηθεί πρίν το ν.4335/2015, ποιά είναι η προθεσμία πρόσθετων λόγων (η προθεσμία για την άσκηση και 
επίδοση των πρόσθετων λόγων ανακοπής); 

Η προθεσμία της Τακτικής Διαδικασίας των 30 ημερών ή η προθεσμία της Ειδικής Διαδικασίας των 8 ημερών;

Η απάντηση

Από την εισήγηση του Εφέτη- Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Στέφανου Πανταζόπουλου,  επί των νομοθετικών τροποποιήσεων του ν.4335/2015, αναπαράγουμε τα εξής:

Ως προς τη διαδικασία εκδίκασης της ανακοπής, αν η διαταγή πληρωμής εκδίδεται βάσει πιστωτικών τίτλων, εκδικάζεται με τη διαδικασία αυτή, ενώ για τις άλλες υποθέσεις ορίζεται στο άρθρο 632 παρ. 2 εδ. β η νεοεισαχθείσα διαδικασία των περιουσιακών διαφορών των άρθρων 614 επ. ΚΠολΔ, δηλ. αυτή που αναφέρεται στην διάταξη του άρθρου 591 ΚΠολΔ. Τονίζεται ότι, η δίκη της ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής δανείζεται από την τακτική διαδικασία την υποχρεωτική κατάθεση των προτάσεων, ενώ καταργείται η δυνατότητα προφορικής υποβολής ισχυρισμών που δεν περιέχονται στις προτάσεις, όπως ισχύει σήμερα στο άρθρο 591 παρ. 1 στοιχ. γ ΚΠολΔ. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι με βάση την παραπομπή του άρθρου 591 ΚΠολΔ στα άρθρα 1 έως 590 εφαρμόζεται και εδώ το άρθρο 340 ΚΠολΔ, σύμφωνα με το οποίο το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του αποδεικτικά μέσα που πληρούν τους όρους του νόμου αλλά και αυτά που δεν πληρούν τους όρους του νόμου, με την επιφύλαξη των άρθρων 393 και 394 ΚΠολΔ. Επομένως, οι αποδεικτικοί περιορισμοί των άρθρων αυτών ισχύουν και στη δίκη επί της ανακοπής.

Με βάση τα πιο πάνω, η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής δεν εκδικάζεται ποτέ πλέον κατά την τακτική διαδικασία, όπως ίσχυε στο προϊσχύον δίκαιο και πριν το ν. 4055/2012, όπου ανάλογα με τη φύση της απαίτησης η ανακοπή εκδικαζόταν με την τακτική ή με κάποια από τις ειδικές διαδικασίες. Η ανακοπή εκδικάζεται πλέον είτε με τη διαδικασία των πιστωτικών τίτλων, αν η διαταγή πληρωμής έχει εκδοθεί με βάση αξιόγραφο, στην οποίαν εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του άρθρου 591επ. ΚΠολΔ που με τη σειρά του παραπέμπει στις διατάξεις της τακτικής διαδικασίας με την επιφύλαξη της εναρμόνισής τους με τις διατάξεις της ειδικής αυτής διαδικασίας, είτε με τη διαδικασία των περιουσιακών διαφορών, στην οποία εφαρμόζονται και οι διατάξεις της τακτικής διαδικασίας με την επιφύλαξη πάλιν της εναρμόνισής τους με αυτές.

Τίθεται, επίσης, γενική διάταξη κατ’ άρθρο 591 παρ. 7 ΚΠολΔ, ότι οι διατάξεις που ισχύουν για την εκδίκαση της υπόθεσης από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια εφαρμόζονται στα ένδικα μέσα της ανακοπής ερημοδικίας, της έφεσης και της αναψηλάφησης, ενώ η αναίρεση εκδικάζεται κατά τις γενικές διατάξεις, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις των άρθρων 591 έως 645.

Ως προς τη δυνατότητα άσκησης πρόσθετων λόγων ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής ισχύει το νέο άρθρο 585 παρ. 2 ΚΠολΔ και εξακολουθεί 
να παραμένει η προθεσμία άσκησής τους οκτώ ημέρες πριν από τη συζήτηση, εφόσον η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής εκδικάζεται πλέον 
είτε με την ειδική διαδικασία των πιστωτικών τίτλων, είτε με την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών κατά τα προαναφερθέντα.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.counsellors.gr/wp-content/uploads/2018/04/stamos-counsellors-nomiki-vivliothiki.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}