Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΔΟΧΟ (ειδικό ή/και καθολικό)

Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΔΟΧΟ (ειδικό ή/και καθολικό)

Στάμος & Συνεργάτες - Οι επιτυχίες μας
Σύμφωνα με το άρθρο 925 § 1 ΚΠολΔ «Ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος του δικαιούχου δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση πριν κοινοποιηθούν σε εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση η επιταγή και τα έγγραφα που τον νομιμοποιούν».
Η ως άνω διάταξη του ΚΠολΔ αναφέρεται στην ενεργητική νομιμοποίηση του καθολικού και ειδικού διαδόχου.
Ο οιονεί καθολικός διάδοχος έχει δικαίωμα να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση , εφόσον η οιονεί καθολική διαδοχή πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της δίκης ή μετά το τέλος της ή μετά τη σύνταξη ή την έκδοση του εκτελεστού τίτλου με τους ίδιους όρους που μπορεί και ο καθολικός διάδοχος αφού δηλαδή κοινοποιήσει με ποινή ακυρότητας (159 αρ 1) εκτός από την επιταγή και τα έγγραφα που τον νομιμοποιούν (925 παρ 1,-Γεσιου Φαλτσή Δίκαιο αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι (2017) σελ 451).
Οι απαιτούμενες για το κύρος της αναγκαστικής εκτέλεσης πρόσθετες διατυπώσεις συνίστανται στην κοινοποίηση νέας επιταγής καθώς και των νομιμοποιητικών εγγράφων για τα οποία δεν απαιτείται περιγραφή εκτελεστέου τύπου της εκτέλεσης.
Η υποχρέωση δε αυτή επιβάλλεται τόσο για την έναρξη όσο και για την συνέχιση υπό του δικαιοπαρόχου αρξαμένης εκτέλεσης, είναι δε ανεξάρτητη και πρέπει να γίνεται ακόμη και αν ο καθ’ ού έλαβε άλλοθεν γνώση της διαδοχής, (βλ. Βαθρακοκοίλης Ερμηνεία άρθρου 925 Κ.Πολ.Δ., 1, σελ. 303, αλλά και Μπρίνια Αναγκαστική Εκτέλεσης Τόμος Α’ υπό άρθρο 925 ΚΠολΔ., 124, σελ. 317). (ΑΠ 345/2006, ΜΠρΡοδ 162/2006, ΜονΠρωτΑθ 4027/2002).
Περαιτέρω η παράβαση της ως άνω διάταξης επιφέρει ακυρότητα της εκτέλεσης ανεξάρτητα από τη συνδρομή του στοιχείου της βλάβης καθόσον από τη λεκτική διατύπωση της διάταξης «δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση» προκύπτει η χρήση έκφρασης που είναι ισοδύναμη με την απειλή ακυρότητα (Βλ. Βαθρακοκοίλης Ερμηνεία άρθρου 925 ΚΠολΔ, 4 σελ. 304 αλλά και Μπρίνια Αναγκαστική Εκτέλεση Τόμος Α’ υπό άρθρο 925 ΚΠολΔ § 124, σελ. 319).
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.counsellors.gr/wp-content/uploads/2018/04/stamos-counsellors-nomiki-vivliothiki.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}