Αίτημα Γνωμοδότησης προς την Εισαγγελέα Α.Π.

Αίτημα Γνωμοδότησης προς την Εισαγγελέα Α.Π.

Λεωνίδας Στάμος - Δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω

ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Έχει παρατηρηθεί το τουλάχιστον ανησυχητικό φαινόμενο να διώκονται ποινικά ως κοινοί εγκληματίες, δανειολήπτες, και δη όσοι εξ αυτών, στα πλαίσια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, είχαν λάβει δάνεια από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι μερίδα των συμπολιτών μας που είχαν λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν είχαν κατορθώσει να αποπληρώσουν εμπροθέσμως, υπέστησαν ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή όταν το Δημόσιο εξοφλώντας την εκάστοτε τράπεζα υπεισήλθε στη θέση και τα δικαιώματα του δανειστή.

Ωστόσο, όπως έχει κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με την υπ’ αριθμ. 5/1989 απόφασή του [ΑΕΔ 5/1989: ΑρχΝ 1990, 326 – Δνη 1989.654 και ΔιΔικ. 1, 1989, σ.780 επ.] οι εν λόγω διαφορές είναι καθαρά ιδιωτικής φύσεως και το γεγονός ότι παρεμβάλλεται βεβαιωτική διοικητική διαδικασία, ήτοι αναγραφή του οφειλόμενου εκ του επιχειρηματία ποσού σε πίνακα χρεών της αρμόδιας ΔΟΥ, δεν αναιρεί αυτήν ακριβώς την αστική τους φύση.

Συνεπώς, οι διαφορές που ανακύπτουν μεταξύ ιδιωτών και Ελληνικού Δημοσίου στα πλαίσια οφειλών προς το τελευταίο, οι οποίες ωστόσο δεν απορρέουν από τις υποχρεώσεις του πολίτη ως διοικούμενου προς το Κράτος, αλλά ως εμπορικές διαφορές μεταξύ οφειλέτη και εγγυητή, ήτοι μεταξύ δύο συναλλασσομένων προσώπων εντός της ελεύθερης αγοράς, δεν θα πρέπει να άγονται ενώπιον των διοικητικών, αλλά των αστικών δικαστηρίων.

Περαιτέρω, δε, βάσει των ανωτέρω, δυνάμεθα να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι εφόσον κατά το ΑΕΔ οι εν λόγω διαφορές, καίτοι διοικητικά βεβαιωμένες, είναι αστικής φύσεως, η μη αποπληρωμή των οφειλόμενων εκ του δανείου ποσών δεν συνιστά φοροδιαφυγή, ήτοι πράξη ποινικώς κολάσιμη. Παραταύτα, όπως προελέχθη οι κατά τόπον αρμόδιες εισαγγελίες δεν διστάζουν να διώξουν ποινικά ως φοροδιαφεύγοντες τα πρόσωπα που έλαβαν τέτοια δάνεια και σήμερα βρίσκονται να οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο από αιτία καθαρά ιδιωτική, ποινικοποιώντας με τον τρόπο αυτό αστικές υποθέσεις.

Ειδικότερα, συμπολίτες μας που απλώς έπεσαν θύματα της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που συμπαρέσυρε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε έναν κυκεώνα ύφεσης και υπανάπτυξης, διώκονται για το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 1882/1990 (όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 71§2 Ν. 4174/2013 και 20 του Ν. 4321/2015), της φοροδιαφυγής, κατά το άρθρο 66 του 71§2 Ν. 4174/2013 (όπως τροποποιήθηκε το άρθρο 8 του Ν. 4337/2015), χωρίς, ωστόσο, να πληρούνται οι αντικειμενικές υποστάσεις των αντιστοίχων διατάξεων. Μάλιστα, η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο αποτελεί βασικό έγκλημα κατ’ άρθρο 4 περ. στ΄ υποπερ. γγ΄ του Ν. 4557/2018 για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις». Κατά συνέπεια, είναι ορατός ο κίνδυνος οι εν λόγω δανειολήπτες, να εμπλακούν σε μακροχρόνιες, ψυχοφθόρες και κοστοβόρες ποινικές δίκες αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που μπορεί υπό συνθήκες να γιγαντωθούν και να φτάσουν μέχρι και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Εν κατακλείδι, καθίσταται προφανές ότι χιλιάδες Έλληνες μικροί και μεσαίοι έμποροι και επιχειρηματίες, οι οποίοι βάλλονται πανταχόθεν, και μη δυνάμενοι να αποπληρώσουν υποχρεώσεις δυσβάστακτες και συχνά διογκωμένες έως και παράνομες και καταχρηστικές, σύρονται καθημερινά ενώπιον της Δικαιοσύνης, με το φόβο του πλειστηριασμού των περιουσιακών τους στοιχείων να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους ως πέλεκυς δημίου, κινδυνεύουν πλέον να στιγματιστούν και ως φοροφυγάδες και να επιβαρυνθούν με ποινικές καταδίκες πλημμεληματικής ή ακόμα και βαριά κακουργηματικής μορφής.

Επειδή χιλιάδες συμπολίτες μας, που τις περασμένες δεκαετίες της οικονομικής άνθησης είχαν λάβει δάνεια με εγγυητή το Δημόσιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο να απολέσουν την προσωπική τους ελευθερία και να στιγματιστούν κοινωνικά από πιθανές ποινικές καταδίκες.

Για τους λόγους αυτούς, απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία του Α.Π. αιτούμενοι όπως γνωμοδοτήσει σχετικά

Αίτημα Γνωμοδότησης προς Εισαγγελέα ΑΠ by Λεωνίδας Στάμος on Scribd
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.counsellors.gr/wp-content/uploads/2018/04/stamos-counsellors-nomiki-vivliothiki.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}